Registrace ze starého KvalitníhoKouření nebude fungovat! Prosíme, proveďte registraci znovu !!! Omlouváme se za komplikaci.

Víte, ve kterých zemích jsou elektronické cigarety zakázány?

Jste vášnivý cestovatel a vaper v jedné osobě? V tom případě je vhodné vědět, ve kterých zemích je užívání elektronické cigarety omezeno či dokonce striktně zakázáno. Někde na vás čeká tučná pokuta, jinde vězení, pokud zákazy a omezení porušíte. Podle Evropské unie jsou elektronické cigarety nebezpečné a mohou chuť kuřáka podněcovat prostřednictvím ovocných příchutí. Je tak možné, že budou elektronické cigarety časem zakázány plošně.

 

Česká republika

Možná netušíte, že Česká republika se stala po Číně, Izraeli, Austrálii a Turecku pátou zemí na světě, kde se elektronické cigarety začaly distribuovat. 1. března 2017 nabylo účinnosti konečné znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 37/2017 Sb. „o elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření“. Jinými slovy se jednalo o zákonné omezení nabídky e-cigaret a náplní.

Od 27. května 2017 se nesmí elektronické cigarety používat na nástupištích, v přístřešcích a čekárnách veřejné dopravy. Rovněž se nesmí používat ve zdravotnických zařízeních s výjimkou stavebně odděleného prostoru vyhrazeného ke kouření v uzavřeném psychiatrickém oddělení nebo v jiném zařízení pro léčbu závislostí , ve školách, na dětských hřištích a sportovištích pro děti do 18 let. Nesmí se používat ve veřejných prostorách jako jsou kino, divadlo, výstavní a koncertní síně, haly a další.

Mnozí kuřáci se domnívají, že vdechování páry z elektronických cigaret představuje mnohem menší riziko vzniku rakoviny, než je tomu u klasické cigarety. Světová zdravotnická organizace (WHO) v roce 2014 vydala nekompromisní zprávu. Je v ní poukazováno na neexistující důkazy, že by elektronické cigarety skutečně pomáhaly kuřákům kouření omezit nebo s ním zcela přestat.

Zahraničí

Vzhledem nejednoznačnosti používání e-cigaret se stává, že turisté jedou do země, kde je přísný zákaz jejich používání, aniž by to tušili. Zákaz kouření platí v australském Queenslandu, Argentině, Bahrajnu, Brazílii, Indonésii (neplatí pro turistické oblasti), Panamě, Singapuru, Taiwanu, Tádžikistánu, Saúdské Arábii či Venezuele. Spojené arabské emiráty zakazují dovoz těchto cigaret do země a zabaví vám je na letišti. V Turecku se nesmí prodávat. V Thajsku za vapování hrozí vězení až 10 let.

Pokud si dopřejete e-cigaretu na veřejném prostranství na Filipínách, můžete si za mřížemi pobýt čtyři měsíce. V Indii to platí v některých částech. V Honkgkongu pořídíte zcela legálně pouze liquidy s 0 mg nikotinu. Jednotlivé zákony se často mění i ve Švýcarsku, Maďarsku, Francii, Belgii a dalších zemích. Než tam vyjedete, informujte se.

Používáme ověření věku Adulto