Registrace ze starého KvalitníhoKouření nebude fungovat! Prosíme, proveďte registraci znovu !!! Omlouváme se za komplikaci.

Jak na zdravější kouření: elektronická cigareta

Elektronická cigareta nebo také e-cigareta je hitem posledních let. Obchodníci ji nabízejí jako zdravou a zdravotně nezávadnou, cenově dostupnou alternativu klasických cigaret. Někteří obchodníci označovali elektronické cigarety jako prostředek k odnaučení cigaret. V roce 2008 vydala Světová zdravotnická organizace prohlášení, kde uvádí, že elektronická cigareta rozhodně není způsob, jak se odnaučit kouřit.

 

Je e-cigareta zdraví škodlivá?

Objektivně můžeme říci, že je elektronická cigareta zdraví škodlivá, nicméně o dost méně, než klasická tabáková cigareta. Při inhalaci se z e-cigarety šíří rovněž nikotin, který je hlavní příčinou, proč vzniká závislost na cigaretách. Klasickému kouření se podobá také díky své chuti.

Klasická e-cigareta je baterií napájený elektrický obvod, který je umístěn do trubičky podobající se svým vzhledem cigaretě. Tímto zařízením inhalujete dávky nikotinu spolu s mlhou odpařeného propylenglykolu. Ten transportuje také vybranou chuť a vůni. Jakmile dojde uživatelem k vdechování vzduchu procházejícího zařízením, je senzorem aktivováno topné tělísko (atomizér).

Co je v e-cigaretě inhalováno?

Zájem kuřáků o elektronické cigarety pramení v drtivé většině ze snahy, aby si dále nepoškozovali své zdraví, zároveň nechtějí či nemohou přestat se svou závislostí na nikotinu. Nikotin je jednou ze složek tekuté náplně zvané liquid. Ty se dodávají v různých koncentracích nikotinu a s celou řadu příchutí. Koncentrace nikotinu jsou nastaveny od velmi vysokých, které odpovídají běžné cigaretě, až po nízké či dokonce bez obsahu nikotinu. Vybírat si můžete příchutě tabákové, sladké či nápojové, kdy liquid chutná po energy drinku, kávě, melounu či borůvkovém koláči.

V tabulce vidíte složení liquidů:

Substance

Receptura 1

Receptura 2

Receptura 3

Receptura 4

Propylenglykol

85%

80%

90%

80%

Nikotin

6%

4%

2%

0.1%

Glycerol

2%

5%

5%

Tabáková esence

4%

4.5%

1%

Ostatní esence

2%

1%

1%

Organické kyseliny

1%

2%

Antioxidační přísada

1%

Butylvalerát

1%

Isopentylhexonát

1%

Lauryllaurát

0.6%

Benzylbenzoát

0.4%

Methylacetát

0.5%

Ethylheptylát

0.2%

Hexylhexanát

0.3%

Geranylbutyrát

2%

Mentol

0.5%

Kyselina citrónová

0.5%

2.5%

Voda

2.9%

Alkohol

8%



Odvykání od nikotinu

Co se týče závislosti na nikotinu, není rozdíl mezi kouřením e-cigarety a klasické cigarety. S každým douškem dostane tělo svou dávku. Odvykání pomocí e-cigarety rozhodně není jednodušší. Kuřák však může postupně snižovat dávku inhalovaného nikotinu, což často sehrává pozitivní roli v procesu odvykání kouření.

Používáme ověření věku Adulto