Registrace ze starého KvalitníhoKouření nebude fungovat! Prosíme, proveďte registraci znovu !!! Omlouváme se za komplikaci.

Jak na zákaz mentolu?

Mentolové cigarety zmizí z obchodů. Od 20. května 2020 je již kuřáci nebudou moci legálně kupovat v žádné zemi EU. Evropská komise dospěla k závěru, že pokud kuřáci nemají rádi klasické cigarety, alespoň někteří z nich kouření vzdají. Prozatím se to týká tabákových výrobků a některých kuřáků.

 

Proč mentolové cigarety končí?

Od 20. května již mentolové cigarety nebudou v Evropské unii k prodeji. Podle odborníků chutnají příliš příjemně, a proto mohou povzbudit kouření. Budou tedy zakázány. I když to není žádná zpráva pro výrobce tabáku, protože rozhodnutí o zavedení zákazu bylo učiněno před třemi lety, pro mnoho kuřáků je to nepříjemné překvapení. Cigarety s příchutí mentolu úplně zmizí z obchodů, stánků a velkoobchodních prodejen. Jakmile pravidla vstoupí v platnost, nejen kuřáci se mohou ocitnout v obtížné situaci.

Opustí kuřáci svůj zvyk?

Samotní kuřáci jsou také negativní ohledně plánovaných změn - zejména ti, kteří sáhnou po cigaretách s mentolovou příchutí pravidelně. Více než 60% z nich jsou toho názoru, že směrnice EU omezuje jejich svobodu volby a nepřinese očekávané výsledky.

Drtivá většina lidí, kteří kouří cigarety s mentolem, nemá v úmyslu přestat kouřit. Asi 50 procent z nich plánuje přejít na tradiční cigarety a pouze 16 procent bude hledat alternativní legální tabákové výrobky jako jsou elektronické cigarety, kterých se prozatím tento zákaz netýká.

Jaké jsou alternativy?

Zákaz mentolových cigaret se vztahuje také na aromatické plyny pro cigarety. Existuje samozřejmě velké riziko, že cigarety z mentolu i různé typy cigaret mentolu budou k dispozici v tzv. Šedé zóně. To však pro spotřebitele představuje vysoké riziko, protože nelegální výrobky nepodléhají žádné kontrole kvality ani složení. Zákonné a rozumné rozhodnutí bude proto dosti omezené, ale pokud někdo zmešká doprodej mentolových cigaret, bude existovat několik způsobů, jak toto vyřešit. Nejvhodnější možností se jeví použití alternativních způsobů dodávání nikotinu do těla.

Zde máme na výběr dvě řešení: elektronické cigarety a IQOS. Oba typy zařízení uspokojují touhu po nikotinu vytvářením spreje obsahujícího nikotin. 
E-cigareta a ohřívač tabáku se však liší z hlediska provozu.

Používáme ověření věku Adulto